Nog steeds niet gezellig: geen fascistenborrel in Tilburgs bruin café!

Nog steeds niet gezellig: geen fascistenborrel in Tilburgs bruin café!

Komende zaterdagavond, 4 maart 2023, houdt JFVD, de jongerenorganisatie van het Forum voor Democratie (FVD) een borrel in ‘het leukste bruine cafe van Tilburg. Dat is te lezen op de website van die organisatie.

Het FVD is een extreem-rechtse partij die fascistische denkbeelden verspreidt, stemming maakt tegen niet-witte mensen, tegen vluchtelingen, standaard een vrouw- en queervijandige toon aanslaat, stemming maakt tegen transgender personen. Het FVD is een fascistische organisatie die een gevaar vormt voor iedereen die niet past binnen hun ideaal van een zuiver witte ultranationalistische autoritaire staat. De jongerenorganisartie van deze partij haalde het nieuws omdat het sturen van app-berichten vol homohaat en dergelijke er wijd verbreid bleek te zijn.

Wij vinden het niet acceptabel dat de jongerenorganisatie van deze fascistische groepering – een jongerenorganisatie – gewoon een ‘gezellige’ borrel houdt, en kan netwerken om hun fascistische, van g haat en geweld doordrenkte idealen te promoten. Wij vinden dat een werkelijk bruin café geen puur wit cafe kan zijn. Fascisme is nog steeds niet gezellig, en dient niet gefaciliteerd te worden, ook niet door de horeca.

We weten niet in welke kroeg de JFVD haar borrel houdt. We roepen daarom alle cafés – de eigenaars en bedrijfsvoering ervan, het personeel, en de bezoekers – om elke medewerking aan die borrel te weigeren. Aan cafés waar de borrel niet plaats vindt vragen we om dat feit naar buiten te brengen. Aan het café waar de borrel plaats vindt vragen we met klem: schrap alstublieft die borrel, en breng dat naar buiten! Aan cafés die weigeren te ontkennen of bevestigen of de borrel bij hen plaats vindt vragen we om op die weigering terug te komen, duidelijkheid te verschaffen en elke eventuele medewerking aan die borrel alsnog te weigeren.

We maken deze oproep openbaar. Tevens behouden we ons het recht voor om reacties op deze oproep openbaar te maken, en beraden we ons op verdere stappen. Reacties kunnen naar antifabrabant(at)riseup.net.

Antifascisten in Noord-Brabant

Eerder geplaatst op: https://antifabrabant.noblogs.org/post/2023/02/28/nog-steeds-niet-gezellig-geen-fascistenborrel-in-tilburgs-bruin-cafe/