Onder het mom van de verspreiding van het virus vookomen, creëert Europa in feite de onveilige omstandigheden waarin het virus gedijt. We roepen daarom op om een einde te maken aan het geweld tegen migranten, en om dit geweld te vervangen met de solidariteit die nodig is om deze wereldwijde crisis aan te pakken. We eisen een hervatting van redding op zee, toereikende gezondheidsvoorziniengen bij aankomst, huisvesting in plaats van detentie, en steun voor alle gezondheidsprogramma’s die het moeilijk zullen hebben in de economische depressie.
Op Wereldvluchtelingendag (20 juni), om 14 uur, roepen wij op tot protest. Daarmee brengen wij onze solidariteit met vluchtelingen tot uiting. We zullen die tot uiting brengen met spandoeken en borden en leuzen.
Vergeet niet dat veiligheid ook een kwestie is van solidariteit, dus hou veilig ruime afstand tot elkaar en van voorbijgangers.
Tot ziens, in kracht, solidariteit en veiligheid, zaterdag 20 juni om 14.00 uur op het plein naast de Concertzaal, hoek Schouwburgring/Bisschop Zwijssenstraat, Tilburg.
Zie https://www.facebook.com/events/543954866512506/
Achtergrond:
Migranten zijn bijzonder kwetsbaar gemaakt
Door de pandemie is het duidelijk geworden dat gezondheid een collectieve verantwoordelijkheid is. Maar de toestanden in Europas overvolle vluchtelingendetentiecentra tonen dat Europa deze verantwoordelijkheid niet op zich neemt. In Rotterdam worden migranten in cellen geperst, en in nauw contact met geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden wordt de noodopvang voor migranten gesloten. En in Griekenland teistert de ziekte vluchtelingenkampen.
Migranten zijn bijzonder kwetsbaar gemaakt voor de gezondheidscrisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen om migranten te escaleren en xenofobie op te voeren. Hierbij overtreden ze vaak de internationale wetten die ze zogenaamd zouden handhaven. Veel EU landen hebben asielprocedures stopgezet; in Hongarije zijn ze zelfs totaal afgeschaft. In Bosnië en Herzegovina werden honderden migranten die in geïmproviseerde accommodaties leven met geweld gearresteerd en overgebracht naar het nieuwe door de EU gefinancierde Lipa Camp.
Voor Italiaanse, Maltese, Griekse, en EU-kustwachten is het de norm geworden om reddingsacties op zee te weigeren. Op 10 april negeerden ze bijvoorbeeld de noodoproepen van een boot die langzaam vol liep met water, met de dood van dertien mensen als gevolg. Zij waren op de vlucht voor marteling en slavernij in Libische vluchtelingenkampen. Kustwachten zijn nu eerder geneigd om migranten boten direct terug te sturen naar onveilige situaties: de Maltese regering duwt migrantenboten terug naar Libie; de Griekse regering ontvoert vluchtelingen uit kampen en stuurt ze met geweld naar Turkije; Libische milities deporteren migranten naar Niger, of laten ze achter in de woestijn, met steun van de EU.
Stop the War on Migrants heeft daarom tot plaatselijke solidariteitsacties opgeroepen. Deze actie in Tilburg is in dat kader op touw gezet. Zie https://www.facebook.com/stopthewaronmigrants/