Protest tegen monarchie en Oranjehuis

1 Mei-lezing Dennis Bos: protest tegen monarchie en Oranjehuis

Op zondag 1 mei organiseert de Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS) wederom haar inmiddels traditionele 1 mei-lezing. Met deze bijeenkomst hoopt TAS bij te dragen aan de viering van de eerste mei als Dag van de Arbeid.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar is historicus Dennis Bos, universitair docent vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, uitgenodigd. Dit jaar zal hij spreken over anti-orangisme: protest tegen monarchie en Oranjehuis.

Tegenover de traditie van 1 mei stond decennialang heel effectief de traditie van 30 april. Sinds de opkomst van de arbeidersbeweging en het socialisme gebruikte de gevestigde orde de loyaliteit aan de monarchie, het erfelijk staatshoofd en de familie van Oranje als tegenwicht daartegen. Loyaliteit aan het vorstenhuis was bijvoorbeeld een manier om menigten op de been te brengen om de ‘revolutie’ van Troelstra in 1918 te dwarsbomen.

Op hun beurt maakten socialisten en anderen monarchie en Oranjehuis tot doelwit van spot en kritiek. Van de Koning Gorrilla-spotprent waarvoor Domela Nieuwenhuis als verantwoordelijk redacteur veroordeeld werd, via de rookbom bij het huwelijk in 1966 naar het kroningsoproer in 1980, keer op keer lag het koningshuis onder vuur. En ook nu: het spotlustige Lucky TV krijgt de lachers op de hand en maakt de nieuwe koning met filmpjes belachelijk. Intussen bleef de 1 mei-traditie effectief in de schaduw van de dertigste april met z’n koekhapperij …

Over dit soort dingen, en ongetwijfeld meer, komt Dennis Bos op 1 mei in Tilburg vertellen. Na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Datum en tijd: zondag 1 mei, 19.00 uur (zaal open18.00 uur)
Plaats: Raakveld, Koestraat 113, Tilburg
Organisatie: Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS)
TAS op Facebook